Kanser Hastalarında Corona Virüs (Covid 19) Etkileri Korunma Nasıl Olmalı ve Tedavi Seçenekleri
- Çin’den tüm dünyaya yayılan corona virüsü, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde büyük kaygılara neden oluyor. Maalesef korkulan oldu ve ülkemizde çok sayıda hastalık taşıyıcısı olduğu saptandı.
- Çin verilerine baktığımız zaman, corona virüsten etkilenen kanser hastası oranın %1 oranında olduğu görülüyor. Tüm toplumda kanser görülme insidansı %0.29% olduğu göz önüne alındığında, kanser tanısı olan hastalarda virüse yakalanma oranı daha fazla
- Aynı zamanda virüse yakalan hastaların yaklaşık %40 hastalığa bağlı mekanik ventilasyon, yoğun bakım desteği ya da ölüm gözükmüş.
- Diğer hastalarda yoğun bakım desteği ya da mekanik ventilasyon ihtiyacına kadar geçen süre ortalama 43 gün olarak saptanırken, kanser hastalarında yaklaşık 13 gün olarak saptanmıştır.
- Özelikle yaşlı ve sigara içenlerde risk daha fazla artıyor
- Aktif tedavi görmeyen, takipte olan %25 kanser hastası, bu virüsten ciddi şekilde etkilenmiştir.
- İtalya verilerine baktığımız zaman, Covid-19 nedeniyle ölen hastaların yaklaşık %20 oranında kanser hastası bulunmaktadır.
- Bu oranlarda da görüldüğü gibi Covid-19 bağlı ölen hastalarda önemli oranda kanser tanısı olan hasta bulunmaktadır.
- Bu sonucu engellemek için kanser hastalarında maksimum izolasyon uygulamak, hastalığın pik yapacağı önümüzdeki haftalarda acil durum dışında tedavisini doktoru ile konuşarak ertelemek gerekebilir.
- Virüs plastik üzerinde 72 saat, paslanmaz demir üzerinde 24 saat, karton ve kâğıt üzerinde 24 saat ve bakır üzerinde 4 saat canlı kalabileceği gösterilmiştir.
- Fakat burada dikkat edilmesi gereken, 24 ya da 72 saat sonra virüsün enfekte etmeyeceğidir. Bu süreler, virüs miktarının sıfır düzeyine inmesini gösterir. Birkaç saat sonra bu yüzeylerdeki virüs yükünün enfeksiyon yapma etkisinin olmadığı bilinmektedir.
- Plastik için virüs yarılanma süresi 6.8 saat ve paslanmaz demir için 5.6 saat olarak saptanmıştır.
- Sık el temizliği ile el ile bulaşmayı engelleyebiliriz.
- Yapılan çalışmalarda virüsün enfekte kişilerden diğer insanlara direk olarak yayılmasının daha sık görüldüğüdür. Özelikle hapşırma sırasında yeterli önlem almamışsa enfeksiyon diğer bireylere damlacık yoluyla kolay bulaşabilir.
- Enfeksiyon sonrası, maalesef mucize bir tedavi yoktur. Fransızların randomize olmayan çalışmasında göre hydroxychloroquine 600 mg gün(3×1) 10 gün ve Azitromisin 1 gün 500 mg 4 gün 250 mg alan 20 hasta, 16 kontrol hastasıyla karşılaştırılmış. Boğaz kültürlerinde 6. Gün hydroxychloroquine alanlarda %70 negatif, kontrol grubu %12.5 ve kombine tedavi alanlarda %100 negatiflik saptanmış.
- Bu ilaçlar hastalık tanısı konmadan doktor gözetimi dışında almanın ciddi yan etkisi vardır. Ülkemizde lüzum halinde hastalara bu tedavi uygulaması yapılabilir deneyim ve tecrübe vardır.
- Bu kombinasyonun proflaktik almanın kanıt düzeyi bulunmamaktadır. Faz III çalışması devam etmekte ve sonuçları merakla beklememektedir.
- Diğer bir ilaç Favipariv, özelikle hastaların semptomlarında etkili olduğuna dair veriler vardır.
- Özelikle testlerle tanısı olmayan taşıyıcıları önceden belirlemek hastalığın yayılma hızını önemli şekilde düşürdüğü aşikardır. Saygın bilim dergisi Sience’de yayınlanan makaleye göre %86 hasta taşıyıcı ve bunların enfeksiyonu bulaştırma oranı %55 oranındadır.
Sonuç: Corona salgını kanser hastalarında normal sağlıklı bireylere göre daha ağır seyredebilir. Takip hastaları doktorlarıyla iletişime geçmeli, uygunsa takip süresi uzatıla bilinir. Aktif tedavi gören hastalar tedavinin süresi ve yoğunluğu, acil ve erteleme konusunda uzman hekimlerden ve sağlık bakanlığın yetki verdiği birimlerden bilgi almalıdır. Ana korumanın, sosyal izolasyon, el bakımı ve hijyen olduğu bilinmelidir.
Standart bir tedavisi yoktur. Doktora danışmadan ilaç almanın ciddi yan etkisi vardır. Test yapıp hastaları önceden bilmek bulaşma oranını önemli oranda azaltabilir.
Kaynak
Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment of COVID-19: results of an openlabel non-randomized clinical trial
Covid-19 — The Search for Effective Therapy
Crystal structure of SARS-CoV-2 main protease provides a basis for design of improved α-ketoamide inhibitors
Substantial undocumented infection facilitates the rapid dissemination of novel coronavirus (SARS-CoV2)