Mesane kanserinde yeni tedavi seçeneği olarak sisplatin gemsitabin ve durvalumab kombinasyonu

Mesane kanserinde yeni tedavi seçeneği olarak sisplatin gemsitabin ve durvalumab kombinasyonu

 

Mesane kanseri en sık görülen malignitelerdendir. Özelikle sigara tüketimi ile doğrudan ilişki bulunmaktadır. Hastalığın kendini idrar renk değişikliği ile göstermesi nedeniyle genellikle erken dönemde tanı konulur.

Erken tanıya rağmen hastalık agresif seyredebilmektedir.  Kasa invaze mesane kanseri olan hastaların yaklaşık %50 ilk 3 yılda nüks geliştirmektedir. Özelikle kas invazyonu olan mesane kanserlerinde nüksü önlemek için böbrek fonksiyonları ve diğer klinik özelikleri ile sisplatin uygun olan hastalarda sisplatin bazlı kemoterapi sonrası ameliyat(sistektomi) bu hastalarda standart tedavidir.

Kansere karşı kullandığımız güçlü silahlardan olan immünoterapilerin kanserlerin erken evrelerinde kullanılması ile daha başarılı sonuçlar elde etmek mümkün. Bunun ilk örneğini cilt malign melanom evre III hastalarından ameliyat öncesi İmmünoterapi verdiğimizde ameliyat sonrası vermeye göre çok daha etkili olduğunu gördük. Bu başarıdaki ana faktör, tümörün erken döneminde immün direnç mekanizması geliştirmemesi, cerrahi öncesi antijenik yükün daha fazla olması gibi faktörler mevcut.

Hastalığın tekrarını önlemek için ameliyat öncesi hastalara immünoterapi eklenmesi tezi mesane kanserinde de test edildi.

Klinik evre cT2-T3 ve cN +   Mesane kanserinde standart sisplatin tedavisine Durvalumab adlı İmmünoterapi ameliyat öncesi eklendiğinde hastalıksız süre, tam yanıt oranı ve genel sağkalım süresinin önemli oranda artığı saptandı. Bu çalışmayla mesane kanserinde ameliyat öncesi sisplatin uygun olan hastalarda Durvalumab immünoterapi olarak eklendiğinde tam yanıt oranları %27 ‘den %37 yükseldiği saptandı.

Bu çalışma ile immünoterapi tedavisi durvalumab birlikte sisplatin ve gemsitabin kemoterapisinin ameliyat öncesi neoadjuvan verilmesi yeni bir tedavi seçenek oldu.

 

Kaynak

DOI: 10.1056/NEJMoa2408154


    Yorum Bırakın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.