Hormon direnci olan meme kanserinde yeni tedavi seçeneği olarak Fulvestrant, inavolisib ve palbociclib kombinasyonunu

Hormon direnci olan meme kanserinde yeni tedavi seçeneği olarak Fulvestrant, inavolisib ve palbociclib kombinasyonunu

 

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir.  Meme kanserinde son yılarda çok sayıda yeni tedavi seçeneği onay aldı.

Meme Kanseri Hormon reseptörlerinin durumuna göre genele olarak sınıflandırılır.

Östrojen, progesteron ve HER2 durumu tedavi seçiminde en önemli parametrelerden biridir.

Metastatik Hormon reseptörü pozitif meme kanserinde NGS (Next Generation Sequencing) ile diğer mutasyonların varlığı artık tedavi seçiminde etkili olabilmektedir.

Daha önce hormon tedavisi almış ve hastalığı progresyon gösteren hastalarda, NGS ile PIK3CA/AKT1/PTEN mutasyonlarında birinin tespit edilmesi yeni tedavi seçiminde yön gösterici olmaktadır.

PIK3CA mutasyonların olan primer hormon direnci hastalar için artık daha etkili bir tedavi seçeneği mevcut. Hormon direnci adjuvan anti-hormon tedavi altında hastalığı ilerleyen ya da adjuvan anti-hormon tedavisi bittikten sonraki ilk 12 ay içinde nüks eden hastaları kapsar. Hormon direnci olan hastalarda PIK3CA mutasyonu %30-40 oranında görülmektedir.

Bu grup hasta için artık etkili bir tedavi var. Standart tedavi olan Fulvestrant ve palbociclib tedavisine PIK3CA mutasyonuna yönelik etkinliği olan inavolisib adlı tablet eklendiğinde hastalıksız süre yaklaşık iki kat artarak 15 ay çıkıyor.

Yeni ilaç ile ilişkili en sık yan etkiler kan glukozunun artması, elektrolit bozuklukları, nötrofil değerlerinin düşmesi gibi en sık olarak sıralanabilir.

Bu çalışma sonrası Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) daha önce en az bir adjuvan  endokrine tedavisi almış PIK3CA mutasyonu olan ve anti-hormon tedavisine direnç gösteren hastalarda Fulvestrant ve palbociclib kombinasyonunu yeni tedavi seçeneği olarak inavolisib tedavisin eklenmesini onayladı.

 

Kaynak

Phase III study of inavolisib or placebo in combination with palbociclib and fulvestrant in patients with PIK3CA-mutant, hormone receptor-positive, HER2-negative locally advanced or metastatic breast cancer: INAVO120 primary analysis” SABCS 2023; GS03-13.

 


    Yorum Bırakın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.