Akciğer kanserinde yeni tedavi seçeneği olarak Ivonescimab immünoterapiye göre daha iyi sonuç gösterdi
Akciğer kanserinde yeni tedavi seçeneği olarak Ivonescimab immünoterapiye göre daha iyi sonuç gösterdi
Akciğer kanseri %80-90 oranında kronik uzun dönem sigara ve benzeri tütün ürünlerinin kullanılmasına bağlı gelişen büyük oranda önlenebilir bir kanser türüdür. Erkek ve kadınlarda en sık görülen ve kansere bağlı ölümlerde ilk sırada yer alır. Belirtileri öksürük, kanlı balgam, ağrı ve kilo kaybı şeklinde olmaktadır.
Son zamanlarda çok sayıda tedavi seçeneği ile en sık ölümlere neden olan bu kanser türünde olumlu gelişmeler olmuştur. Akciğer kanserinde bireye özgü tedavide yüz güldüren sonuçlar mevcut.
Akciğer kanseri tedavisine başlamadan önce artık standart istenmesi gereken mutasyonlar mevcut. Akciğer kanseri tedavisine başlamadan önce bakılması gereken mutasyonlar EGFR, ALK, KRAS, ROS1, BRAF, NTRK1/2/3, METex14skipping, RET, ERBB2 (HER2) ve ayrıca PD-L1 düzeyi tedaviye karar vermede önemli bir belirteç.
Bu mutasyonu olmayan hastalar tümör dokusundaki PD-L1 düzeyine göre tedavi edilir. PD-L1 düzeyi %50 ve üzeri olanlar tek başına immünoterapi ya immünoterapi ve kemoterapi kombinasyonları. PD-L1 düzeyi %50 altında olanlar genelde immünoterapi ve kemoterapi kombinasyonları alır.
Lancet dergisinde yayınlanan makaleye göre Ivonescimab adlı molekül akciğer kanserinde sık kullanılan pemrolizumab adlı moleküle ile göre 2 kat artmış hastalıksız süre elde edildiği görüldü.
Ivonescimab tümörde sentezlenen PD-L1 ve Vasküler endotel büyüme faktörlerine bağlanan çift başlı yapısında antikor özeliğinde bir ilaçtır. Daha önce yayınlanan faz I çalışmasında Ivonescimab ile yaklaşık %50 yanıt aldığı görülmüştü.
Son çalışmada evre IV akciğer küçük hücreli dışı, EGFR ve ALK mutasyonu olmayan ve PD-L1 değeri en az %1 ve üstü olan grupta Ivonescimab ile %50 yanıt elde edilirken pemrolizumab ile %39 yanıt elde edildi. Hastalıksız süre Ivonescimab ile 11,1 ay saptanırken pemrolizumab ile 5,8 ay saptandı.
PD-L1 değeri %50 ve üstü olan grupta Ivonescimab ile 11,1 ay ve pemrolizumab ile 8.2 ay saptandı.
Ivonescimab skuamöz, adeno kanser ve PD-L1 oranından bağımsız pemrolizumab göre akciğer kanserinde daha etkili olduğu saptandı.
Yan etki ve ilaç bırakma oranın iki ilaç grubunda benzer olduğu saptandı.
Bu çalışmayla beraber klasik immünoterapi molekülerinde daha etkili bir tedavi seçeneği akciğer kanseri tedavisinde yer alacak gibi görünüyor. Özelikle kanser gelişiminde ve immünoterapi direncinde önemli rol alan Vasküler endotel büyüme faktörlerine bağlanan bispesifik antikor yapısında ki moleküler bu alanda elde edilen başarıları daha yukarlara taşıyacak görünüyor.
Kayanak
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)02722-3/fulltext
Ivonescimab versus pembrolizumab for PD-L1-positive non-small cell lung cancer (HARMONi-2): a randomised, double-blind, phase 3 study in China.