Metastatik bağırsak(kolon) kanserinde ameliyat işe yarar mı
Metastatik bağırsak(kolon) kanserinde ameliyat işe yarar mı
Bağırsak (Kolon) kanseri erkek ve kadınlarda en sık görülen ikinci-üçüncü sırada görülen kanserdir. Kolon kanserinin görülme yaşı giderek erken dönemlere kaymaya başlamıştır. Kentsel yerleşimin artması ve beslenme alışkanlıklarının hazır ve raf ömrü uzun ürünlere doğru kaymayla bu kanserin oranı ve gençlerde görülme sıklığı artmışıdır.
Kolon kanserin erken yaşlarda görülme sebebi ile Dünya sağlık örgütü ve önde gelen kılavuzlar bu kanserlerde genetik yatkınlık olmayan ortalama riske sahip insanlarda kolonoskopi ile tarama yaşını 45 yaşına çekmiştir (Daha önce önerilen 50 ve üstü yaş almış olanlar).
Kolon kanserinde yeni tedavi seçenekleri olmakla beraber, en büyük başarı tarama programları ile erken tanı konması ile elde edilir.
Metastaz yapmış, yani tümör kolon dışı başka organlara sıçramış hastalarda, tümör içeren bağırsak kısmının çıkarılması hastalara bir faydası olur mu?
Bu sorunun net cevabını yakın dönemde yapılmış Avrupa merkezli bir çalışma vermiştir.
Tanı anında metastatik kolon kanseri tanısı olan ve başka organ metastazı mevcut hastalara, kemoterapi ve sistemik tedavi vermek ile tümör içeren bağırsak dokusunu çıkarıp kemoterapi ve sistemik tedavi vermek arasında bir fark olmadığını göstermişlerdir.
Bu çalışmada çıkarılması gereken en önemli sonuçlar, metastaz bölgesindeki tüm tümör ve primer bağırsak yerleşimli tümör tam olarak, geride hastalık bırakmadan çıkarılamıyorsa, evre IV metastatik bağırsak kanseri olan hastalarda cerrahi ek bir fayda sağlamaz.
Hastada bağırsak obstrüksiyonu (tam tıkanıklık) dediğimiz tümöre bağlı ileus(düğümlenme) ve sub-ileus durumu yok ise, gereksiz cerrahi, hastanın konforunu, etkili tedavi almasını ve maddi açıdan olumsuz etkileyebilir.
Kaynak
Primary Tumor Resection Before Chemotherapy in Patients With Colon Cancer and Unresectable Metastases
In a pooled analysis reported in the Journal of Clinical Oncology, Rahbari et al found that primary tumor resection before chemotherapy did not extend survival compared with upfront chemotherapy in patients with colon cancer and unresectable metastases.
Study Details
The study involved data from the SYNCHRONOUS and CCRe-IV trials, in which a total of 393 patients from sites in Austria, Germany, and Spain were randomly assigned between November 2011 and March 2017 to undergo primary tumor resection followed by chemotherapy (PTR group; n = 187) or chemotherapy alone (no-PTR group; n = 206). Patients with tumor-related symptoms, an inability to tolerate surgery or systemic chemotherapy, or a history of another cancer were excluded from the trials. Systemic chemotherapy was selected by treating physicians. The primary endpoint was overall survival in the intention-to-treat population.
Key Findings
Overall, 24.1% of patients in the PTR group and 6.4% of those in the no-PTR group did not receive chemotherapy.
Median follow-up was 36.7 months (95% confidence interval [CI] = 36.6–37.3 months). Median overall survival was 16.7 months (95% CI = 13.2–19.2 months) in the PTR group vs 18.6 months (95% CI = 16.2–22.3 months) in the no-PTR group (P = .191). The difference remained nonsignificant on multivariate analysis (hazard ratio = 0.944, 95% CI = 0.738–1.209, P = .65). Outcomes were similar across all subgroups examined.
In the per-protocol population, with a median follow-up of 36.6 months (95% CI = 36.5–37.1 months), median overall survival was 18.0 months (95% CI = 15.4–21.1 months) in the PTR group vs 18.0 months (95% CI = 15.0–21.1 months) in the no-PTR group (P = .719).
Serious adverse events occurred in 10.2% of those in the PTR group vs 18.0% of those in the no-PTR group (P = .027).
The investigators concluded: “Among patients with colon cancer and synchronous unresectable metastases, primary tumor resection before systemic chemotherapy was not associated with prolonged overall survival.”
Jürgen Weitz, MD, MSc, of the University Hospital Carl Gustav Carus, Technische Universität Dresden, Germany, is the corresponding author of the Journal of Clinical Oncology article.