Rahim ağzı(serviks) kanserinde yeni tedavi seçeneği olarak kemoradiyoterapi ve pembrolizumab pemrolizumab tedavisi

Rahim ağzı(serviks) kanserinde yeni tedavi seçeneği olarak kemoradiyoterapi ve pembrolizumab tedavisi

 

Serviks kanseri kadınlarda sık görülen bir kanser ve büyük oranda HPV virüsünün cinsel yola bulaşmasında oluşur.

Aşılama programları ile hastalık büyük oranda engellenebilir.

Cerrahi aşamasını geçmiş serviks kanserinde (Evre IB2-IVA) standart tedavi olan kemoradiyoterapi (sisplatin haftalık) tedavisine immünoterapi eklenmesi ile hastalığın nüks gelişiminde önemli oranda azalma saptandı.

Faz III ENGOT-cx11/GOG-3047/KEYNOTE-A18 çalışması uzun yıllar sonra ilk sefer standart tedaviye bir molekülün eklenmesi ile rahim ağzı kanserinin sonuçlarında olumlu bir gelişme olduğunu gösterdi.

Çalışma standart tedavi olan Radyoterapi ve haftalık sisplatin(40mg/m2) sonrası brakiterapi tedavisine, radyoterapi esnasında pembrolizumab 200 mg üç haftada bir 4 kez sonrası, 400 mg 15 kez şeklinde eklenmesi yapılmış.

Hastalığın progresyonunda(ilerlemesinde) immünoterapi eklenen kolda %11 oranında daha iyi ek sonuç elde edilmiş.

Bu fayda özelikle evre III ve IVA hasta grubunda daha belirgin olduğu saptanmıştır.

Yeni ilacın eklenmesi ile özelikle immünite ilişkili yan etkilerin olduğu ve bunun hiper ya da hipotiroidi fonksiyonları ile ilişkili olduğu saptandı.

Bu çalışma ile ameliyat olamayan lokal iler serviks kanserine kemoradioterapi tedavisine pemrolizumab eklenmesi yeni bir tedavi seçeneği olduğu gösterildi.

Çalışmanın uzun dönem sonuçları Avrupa Onkoloji Kongresinde yayınlandı(ESMO). Pembrolizumab adlı immünoterapinin evre IB2 -IVA serviks (rahim ağzı) kanserinde standart tedavi olan kemoterapi ve radyoterapi birlikte verilmesi ile yıllar  genel sağkalım %75’ten %83 çıkmış oldu. Pembrolizumab adlı İmmünoterapi özelikle evre III ve IVA serviks kanserinde eklendiğinde etkisinin daha belirgin olduğu gösterildi. Bu çalışma ile evre III ve IVA serviks kanserinde pemroliumab standart tedaviye girmiş oldu.

 

Kaynak

Chemoradiotherapy With or Without Pembrolizumab for Newly Diagnosed, High-Risk, Locally Advanced Cervical Cancer

As reported in The Lancet Oncology by Domenica Lorusso, MD, PhD, and colleagues, the phase III ENGOT-cx11/GOG-3047/KEYNOTE-A18 trial has shown that the addition of pembrolizumab to chemoradiotherapy improved progression-free survival in patients with newly diagnosed, high-risk, locally advanced cervical cancer.

ESMO 2024

 

 

 

 

 


    Yorum Bırakın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.